pycia13 - komentarze |
06.01.2005 rok Temat: Wyrażamy własne zdanie i je uzasadniamy ,czyli o budowie rozprawki. Treścią rozprawki są rozważania nad problemem zawartym w temacie. Temat zawiera jakąś wątpliwość, pytanie na ,które szukamy poprawnej odpowiedzi.Punktem wyjścia przy pisaniu rozprawki jest zbieranie racji , dowodów , faktów uzasadniających słuszność naszych poglądów. Ramowy plan rozprawki 1.Teza 2.Argumenty 3.Potwierdzenie tezy ( podsumowanie) LUB 1.Hipoteza 2.Argumenty 3.Teza *Teza to twierdzenie wyrażające pogląd sprawdzony *Hipoteza to przypuszczenie/założenie *Argumenty to dowody Można od razu wyrazić własnie zdanie , potem przytoczyć uzasadniające je argumenty i na końcu jeszcze raz potwierdzić własną opinię. (plan nr.1) Można zacząć od sformułowania pytań i wątpliwości , potem przytaczać różnorakie argumenty , by na końcu stwierdzić , które z nich przeważają i dopiero wysnuć ostateczny wniosek. Rozprawka powinna spełniać następujące warunki: - powinna posiadać wystarczającą ilość rzeczowych argumentów , aby udowodnoć w pełni postawioną tezę i wyczerpać temat -powinna być spójna (jak każda wypowiedź pisemna) - każdą nową myśl zaczynamy od nowych akapitów. Notatki z lekcji z dnia 6 stycznia 2005 r. Buhahaha...ale mi odwaliło żeby pisac takie cos =/ heh.. No ale wiecie to dyktowała nam do zeszytu MRG.MAŁGORZATA BONCZYŃSKA okiii ![]() ![]() ![]() No wiec tak: Rano nie mogłam sie podnieśc z łozka (no bo jak to inaczej..) Potem jak juz wygrzebalam sie z lozka i sie ubralam poszlam z Gosia do budy WYOBRAŹCIE sobie ze wyszlysmy o 7:20 !!! No poszlysmy po Natalie ale jej JUZ nie było ??> No ale spox ![]() Potem ... HISTORIA moja ulubiona lekcja yyyhhhh bleeeeeh =/ oczywiscie żartowałam!nastepna lekcja z inteligetnym panem to biologia.no i...WOS ![]() no i potem herbatka bylo tak sobie (lepsza rozmowa moja z Micha ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() No i wyszlo ze Natalia ![]() ![]() ![]() Misia wez przemysl ![]() ![]() |
|
Tak napisali inni: |
Talk.pl :: Wróć |